PNM: Lihan laatu on meille kunnia-asia

Julkaistu: 20.03.2017

Viikonloppuna paljastuneet epäilyt brasilialaisen lihan laatuongelmista ovat erittäin valitettavia. Tämänhetkiset tutkinnat Brasiliassa kohdistuvat dokumenttien väärennösepäilyihin muutamissa tuotantolaitoksissa. Pan Nordic Meatille (PNM) laatu on ensiarvoisen tärkeä asia ja yrityksellä on tarkat laadunvalvontaprosessit, jotka varmistavat maahantuodun lihan tuoteturvallisuuden ja korkean laadun.

EU-standardit määrittelevät pitkälti, miten lihaa tulee tuottaa, säilyttää, kuljettaa ja käsitellä. Samat standardit koskevat niin suomalaista kuin myös koko EU-alueen lihantuotantoa, samoin kuin alueelle kolmansista maista tuotavaa lihaa.

PNM:llä on sertifioitu laatujärjestelmä (ISO9001 2008). Lisäksi yritys valitsee toimittajat huolellisesti ja tekee jatkuvia arviointeja sekä tuotantolaitosten auditointeja ja vierailuja. Yrityksen rutiineihin kuuluvat huolelliset vastaanottotarkastukset, jatkuva aistinvaraisen laadun valvonta sekä mikrobiologisen laadun ja kemiallisten jäämien valvonta tutkimuslaboratorioissa yhteistyössä Eviran kanssa.

- Brasilialaisen naudanlihan osuus kaikesta tuomastamme lihasta on 5 %. PNM ostaa brasilialaisen naudanlihan pääasiallisesti suoraan itse auditoimaltamme tuottajalta, joka ei ole tutkinnan kohteena. Lisäksi ostamme jonkin verran EU:n sisämarkkinoilta brasilialaista naudanlihaa, minkä osalta nyt tarkistamme tuottajat. Varmistamme, että valikoimissamme ei ole myynnissä Brasilian viranomaisten listoilla olevien epäilyksen alaisten toimijoiden tuotteita, PNM:n toimitusjohtaja Gustaf Salmelin kertoo.

- Broileritoimittajamme Seara löytyy tutkittavien yritysten listoilta, mutta tutkinta kohdistuu vain yrityksen tytäryhtiön Seara Alimentoksen lihajalosteisiin. Brasilialaisessa broilerissamme ei ole tavattu salmonellaa tai muita laatuongelmia. Nyt suljettujen tuotantolaitosten kanssa meillä ei ole ollut yhteistyötä, Salmelin jatkaa.

PNM on jo ollut yhteydessä brasilialaisiin yhteistyökumppaneihin, jatkaa keskusteluja ja seuraa tilannetta tarkasti myös paikallisista lähteistä.

- Tiedotamme asiakkaitamme heti, mikäli saamme faktoja, jotka poikkeavat tämänhetkisestä tiedostamme. Lihan laatu ja toimintamme läpinäkyvyys ovat meille kaikista tärkeimmät asiat. Meillä ei olisi bisnestä, jos toisimme maahan huonolaatuista lihaa. Siksi otamme sekä EU:n, Suomen ja lähtömaiden lakien vaatimat valvonnat että yrityksemme omat auditoinnit vakavasti, Salmelin muistuttaa.

Lisätiedot
toimitusjohtaja Gustaf Salmelin
puh. 041 505 0000
gustaf.salmelin@pnm.eu


TIETOJA PNM:STÄ

  • PNM – Pan Nordic Meat on perustettu vuonna 1990 ja on suomalaisomistuksessa
  • Konserni työllistää 60 henkeä
  • Tuo maahan 6 miljoonaa kiloa lihaa vuodessa, mm. Uudesta-Seelannista ja Brasiliasta
  • Brasilialainen nauta tuodaan tuoreena tai pakasteena – ei jalosteita
  • Brasilialainen broileri tuodaan maahan raakana tai kypsänä pakasteena
  • Liha myydään tukkureille, joiden kautta tuotteet päätyvät pääosin ammattikeittiöille; osa naudanlihasta myydään suoraan vähittäiskaupan kautta kuluttajille
Markkinointi PNM Holding